Намираме се в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП и приходите в държавния бюджет. За първи път се организира проверка срещу изпълнителния директор на НАП - това е прецедент и може да влезе в учебниците за средните и висши учебни заведения, заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Той подчерта своя дългогодишен опит в Министерство на финансите и заяви, че е изключително учуден, че наследникът му от служебното правителство вече четвърти ден не може да намери път и да организира проверка на шефа на НАП Румен Спецов. Затова и Кирил Ананиев бащински посъветва Василев да си припомни изученото. "Надявам се в Харвардския университет такава програма за обучение да е била застъпена", напарви опит за ирония Ананиев.

Бившият финансов министър посочи и пътя - информационната система за контрол на НАП, където всички хора и фирми, за които има подозрения, че източват държавната хазна, са попълнени данни.

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Притеснителна била ситуацията с дългове на продадената му фирма

Кирил Ананиев се тревожи и че тази безпрецедентна ситуация - шефът на НАП да трябва да се проверява, демотивира служителите в структурите да работят, а това неминуемо ще доведе и до по-малко приходи.

Служебното правителство се намира в момент да покаже какви стандарти следва, каза и зам.-председателят на партията Томислав Дончев. Той се позова на думите на финансовия министър Василев, че приоритет на държавата трябва да е осигуряване на повече приходи в бюджета - "Нещо, което при всички случаи като политика ще среща и нашата подкрепа." Дончев увери, че герберите искат да бъдат полезни на служебното правителство, включително и чрез "адекватната, прозрачна, почтена работа на НАП.

Нищо ново не вижда Дончев в обявените от служебното правителство мерки, като единствената новина според него е, че безвъзмездната помощ се заменя от кредити. Той добави, че това не съответства на препоръката на президента Радев какви трябва да бъдат мерките в подкрепа на обществото и бизнеса.

По темата на брифинга - за адекватността на назначението на Румен Спецов за ръководител на НАП Томислав Дончев коментира, че когато управляваш се носи отговорност, включително и за заместниците си, директорите на дирекции, шефовете на агенция и др. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш. Това е моментът да покажеш в твоята работа от какво се водиш - от приятелство, обвързаности или от принципи. Мисля, че служебното правителство се намира в такъв момент, отсече Томислав Дончев.

Припомняме, финансовият министър Василев поясни, че кадровата рокада е заради теча на лични данни от НАП през 2019 г. и системно неизпълнение на службата от страна на предишния й ръководител Галя Димитрова, а от ведомството поясниха, че Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Спецов е придобил фирмата "Гранекс Трейдър" ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. и до продажбата ѝ през април 2016 г. тя не е имала задължения към фиска.