Притеснителна е ситуацията около дълговете на продадената преди години фирма на новия шеф на НАП Румен Спецов. Това е причината лидерът на партия "Нормална държава" и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев да му поиска оставката, съобщи БНР.

Фирмата е продадена през 2016, а сега дължи на НАП 1,5 млн. лв. Кадиев настоява да се направи проверка за фактите около ревизията на фирмата, докато Спецов е бил неин управител и собственик на дружеството, а после продава дяловете на фирмата си на малоимотно лице с криминално минало.

В официален отговор от НАП се посочва, че Спецов придобива фирмата след напускане на НАП през 2015, а до момента на продажбата и през 2016 фирмата не е имала задължения към фиска.

Новият шеф на НАП няма участия в частни дружества

Новият шеф на НАП няма участия в частни дружества

Това съобщават от Приходната агенция

От своя страна служебният финансов министър Асен Василев препрати репортерите по темата към новия собственик на компанията.

"На сайта на НАП има публичен регистър, където всеки от нас може да провери кога е връчено съобщението за ревизионен акт на съответната фирма, когато лицето не може да бъде намерено на адрес. Аз намерих това съобщение, което е от 17 юни 2016 година - тоест началото на ревизията би трябвало да бъде около 6 месеца преди това", коментира Георги Кадиев.

ГЕРБ се възмутиха от уволненията в НАП и Митниците

ГЕРБ се възмутиха от уволненията в НАП и Митниците

Въпросът е дали държавата понася щети от уволненията, а не партията

По думите на Кадиев новият шеф на приходната агенция е продал фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията.

"Всяка една фирма може да фалира, коментарът ми е заради продажбата на дяловете. И това, което НАП и Министерство на финансите трябва да кажат, е - първо: датата на стартиране на ревизията, второ: кой е получил заповедта за ревизията, най-вероятно това е Спецов, след това да кажат датата на ревизионния доклад и кой го е получил. Дали вече е била извършена продажбата на дяловете или е било около датата на продажбата им", заяви Кадиев.

Той е категоричен, че това не са дребни неща. Подобни практики демотивират служителите на НАП. То е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация, категоричен е бившият зам.-финансов министър.

Отговорността е само морална, защото законът не забранява да продавате дялове на фирма, която има данъчни задължения - няма наказуемо престъпление, може да има престъпление в дейността на фирмата, това ние не знаем", обясни Кадиев. По думите му това е петно за служител на НАП.

Осъдиха НАП за теча на данни от 2019 г.

Осъдиха НАП за теча на данни от 2019 г.

Решението на ВАС по едно от първите дела е окончателно

Припомняме, на 14 май служебният кабинет "Янев" смени ръководството на НАП - на мястото на Галя Димитрова бе назначен Румен Спецов. Галя Димитрова се свърза с големия скандал за теча на данни на над 5 милиона български граждани при хакерска атака срещу базите данни на НАП през 2019 г.

По време на хакерската атака шефката на НАП Галя Димитрова след "продължителен размисъл" реши да не прекратява годишния си отпуск, а по-късно финансовият министър Владислав Горанов защити поведението й.

Според финансовия министър Владислав Горанов изтеклата информация не представлявала класифицирани данни, въпреки че вътрешният министър Младен Маринов призна, че при хакерската атака е засегната националната сигурност на страната.