Главният прокурор на Република България Иван Гешев се е срещнал в Съдебната палата с новоназначения председател на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова. Иван Гешев се срещна и с новоназначения директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" гл. комисар Калин Стоянов, съобщиха от прокуратурата.

Акцент в разговора с председателят на ДАНС е било продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност

Главният прокурор е изразил увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите.

В рамките на работната среща с новия директор на ГДБОП е било обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП - МВР за противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма.

Кабинетът призова прокуратурата да не се меси в работата на изпълнителната власт

Кабинетът призова прокуратурата да не се меси в работата на изпълнителната власт

Антон Кутев: Работата на прокуратурата заплашва да прерасне във война на институциите

Срещите на Иван Гешев с новите ръководителите в структурите за сигурност става на фона на изявление на говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който обвини прокуратурата в намеса в работата на изпълнителната власт. Кутев даде и примери за викане на разпит на новоназначените от служебното правителство началници в структурите на МВР.

Точно председателят на ДАНС Пламен Тончев е бил извикан на разпит в прокуратурата, а два дена след назначаването на новия директор на ГДБОП Калин Стоянов също бил извикан на разпит.

Вчера вечерта прокуратурата извърши операция в Главна дирекция "Национална полиция", а тази сутрин бе съобщено, че обвинения са повдигнати на началника на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов.