Повдигнаха обвинение на шеф в "Национална полиция", съобщават от прокуратурата.

Обвинен е началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов след снощната акция по претърсване в кабинета и в дома му. Обвинението е за участие в организирана престъпна група.

Прокуратурата предприе акция в Националната полиция
Обновена

Прокуратурата предприе акция в Националната полиция

Отново изплува фигурата на Васил Божков…

Папалезов е бил разследван от месеци заради контактите си с Васил Божков. Обиските в кабинета и дома му са резултат от предварително планирана акция.

Акцията на спецпрокуратурата няма общо с рокадите в МВР, категорични са разследващи

Папалезов заема в ГДНП именно поста шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Назначен е за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков.

През миналата седмица Ангел Папалезов е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков. Вчера е отстранен от проверяващия екип. 

От прокуратурата малко по-късно обявиха, че висш полицейски служител е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари. Разследването е било за държане и трафик на културно-исторически ценности и за изпиране на пари.

Били са иззети множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства .

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния кабинет на Папалезов.

Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.

Иззети са и мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на А.П. са намерени множество визитки на ръководителя на фондация "Тракия" и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавната комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР. Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Разрешение за обиските е дал съдия от Специализирания наказателен съд на 01 юни 2021 г. Разследването на Спецпрокуратурата продължава.

Прокуратурата отказва да бъде въвличана в политически битки

Прокуратурата отказва да бъде въвличана в политически битки

Отговаря на Рашков, че обискират хора, проверяващи незаконните подслушвания