Главен комисар Калин Стоянов е новият директор на ГДБОП, съобщиха от МВР. Рокадата става, след като тази сутрин досегашният шеф Любомир Янев е бил преназначен.

Засега не е ясно къде отива Янев, след като по-рано бе съобщено, че той е бил преназначен тази сутрин. По неофициална информация обаче това не е в ГДБОП, а в друга дирекция на вътрешното ведомство.

Калин Стоянов е представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев. Главен комисар Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР - Бургас, а от юли 2014 г. е началник на отдел "Специални операции" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".  

Малко по-късно от МВР уточниха, че главен комисар Калин Стоянов оглавява отдел "Специални операции" - ГДБОП от април 2018 г.

Зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков също е освободен от поста си, а пред БНТ заяви, че е научил за уволнението си от свои колеги. Именно Недялков преди две години е подписал отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков. Недялков разказа за свой разговор с премиера Стефан Янев и вицепремиера Бойко Рашков от първите дни на служебния кабинет, в който са го питали за детайлна информация, за която е нужна подготовка.

Г-н Рашков го попитал защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор. По думите на Недялков от въпросите си личало фиксация в негативен аспект от страна на министъра на вътрешните работи към прокуратурата и в частност към главния прокурор.

Припомняме, че при идването на служебното правителство имаше редица кадрови промени. На 13 май служебният министър на икономиката смени шефа на агенцията по инвестиции, след като бяха сменени зам.-министри от редица министерства. По-късно бе сменен и шефът на Агенция "Митници". Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също беше освободен от длъжност, а преди това служебният министър на МВР Бойко Рашков освободи административния секретар на ведомството Бойко Славчев поради придобито право на пенсия.

Освободен бе и шефът на СДВР Георги Хаджиев, а вчера президентът Румен Радев уволни шефа на ДАНС.