Десислава Трифонова, директор на Българската агенция по инвестиции, е освободена от поста вчера от новия служебен министър на икономиката Кирил Петков - със заповед, без предизвестие, без мотиви. В кабинета й, в 11 ч. вчера е влязъл новият директор - Стамен Янев, който, и по думите й, й казал да "изчезва от тук".

За рокадата бе съобщено изненадващо вчера след първото заседание на новия кабинет на Румен Радев пред медиите от самия Петков.

Десислава Трифонова добави, че не е извикана, не е имало разговор, не е имало отчет на дейността й, "буквално изгонена от агенцията".

"Стамен Янев буквално нахлу в кабинета ми и не ми даде време да си събера нещата, каза ми да изчезна от тук." Връчил заповедта и е бил без основание защо е в агенцията. "Дори не напусна кабинета ми, за да си събера нещата", обясни още Трифонова в студиото на БиТиВи.

На въпрос за квалификацията и опита си тя изброи - 10 г. опит в публичната администрация, в различни ведомства и в Министерски съвет като съветник на вицепремиера Мариана Николова, юрист, завършила СУ, работила с огромни финансови потоци в ДФ "Земеделие", работила и в Министерство на финансите. Назначена е обаче без конкурс по предложение на министъра на икономиката със съгласие на премиера и с обяснението, че конкурс не е необходим, защото става дума за държавна администрация. Познава министър Лъчезар Борисов от МС, когато той е бил зам.-министър.

Трифонова коментира пред бТВ назначението на Стамен Янев като "форма на реваншизъм спрямо нея" и назначението си от предишното правителство. Тя бе категорична, че не е член на партия.

На въпрос как юрист борави с толкова финанси, Трифонова отговори, че с маркетинг, тракинг в медиите, контакти пряко с инвеститорите, опростен процес. По думите й, Стамен Янев също е юрист, завършил СУ.

Работата, която е свършила за 5 месеца - привлечените инвестиции за над 1.1 млрд. лв. - до 31 март. БАИ не се занимава само с чуждестранни, а и с местни инвестиции, от международен мащаб обаче не е успяла да привлече, но се водили разговори с големи американски компании и една корейска компания. Трифонова попита риторично предходният шеф на агенцията какви инвестиции е привлякъл. Резултатите, които постигнала, били такива, които не са постигани преди това - сертифицирани инвестиции за над 1 млрд. лв., за първото тримесечие на годината над 800 млн. лв.

"Няма да си търся правата, под достойнството ми е да обяснявам, да излязат да обяснят защо са ме освободили, да покажат по добри резултати след три месеца", категорична е тя.

"Ако това ще са професионалистите, които Румен Радев посочва в кабинета си, не знам как ще бъде управлението", възмути се Десислава Трифонова.

Коментарът за рокадата на Кирил Петков вчера бе, че се търси "максимален опит да се привлече свеж капитал". Той се запознал с работата й, няма специфична критика. Самата Трифонова коментира думите му така: "Сега трябва да привлекат инвестиции до 800 млн. лв., съмнявам се в това".

Няма стабилност в държавата, не се търсят инвеститори, а се правят смени на принципа "Стани да седна", заключи бившата шефка на БАИ.