Държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и втори указ, с който назначава за председател на ДАНС Пламен Тончев, съобщиха от президентството.

По-рано днес Министерският съвет гласува решение, с което предложи шефът на ДАНС да бъде уволнен. Мотив за уволнението е излизането в неплатен отпуск, който ще трае до края на служебното правителство, като действие, уронващо престижа на службата. Припомняме, че освен шефа на ДАНС, и шефът на ДАР - разузнаването - също беше пуснал такъв отпуск.

Правителството предложи за поста Пламен Тончев, който досега беше директор на регионалната структура на службата в Кюстендил.

Служебният кабинет освободи шефа на ДАНС

Служебният кабинет освободи шефа на ДАНС

Предлага се поста да заеме Пламен Тончев

Официално като причина за отстраняване му се сочи "уронване на престижа" на службата, но самият Георгиев смята, че освобождаването му като председател на Агенцията е "неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България".

Служебният премиер Стефан Янев упрекна Димитър Георгиев за това, че си е взел отпуск при встъпването на новото правителство. "Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани." - смята Янев.

Експремиерът Бойко Борисов е категоричен, че единствената причина за отстраняването на шефа на ДАНС е било разкриването на шпионската мрежа на Русия. "От тук нататък никой никога в България повече няма да разкрие руски шпиони. Никога повече някой няма да си сложи главата в торбата." - прогнозира той.

Да сменяш шефа на ДАНС, когато си само един служебен министър - това е реваншизъм, добави Борисов.

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас

Припомняме, през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

На 18 март бяха задържани двама по подозрение за шпионаж. По-късно от Министерството на отбраната потвърдиха, че има двама арестувани военни. След това стана ясно, че по тази афера има шестима заподозрени.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.