Главният прокурор Иван Гешев информира министъра на външните работи Екатерина Захариева за двама дипломати, извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Това е несъвместимо с дипломатическите отношения. Прокуратурата имала събрани доказателства, съобщиха от държавното обвинение.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от Наказателния кодекс (НК).

Русия заплаши да отговори, ако България изгони нейни дипломати

Русия заплаши да отговори, ако България изгони нейни дипломати

Това обявиха от руското външно министерство

При разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Милен Керемедчиев: България засилва ролята си в щита на НАТО

Милен Керемедчиев: България засилва ролята си в щита на НАТО

Руските интереси в региона се засилват, обясни бившият зам.-министър

От МВнР по-късно съобщиха, че са обявили двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство.

Това е на базата на писмо, в МВнР от Прокуратурата на Република България. В него се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на наша територия дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

България гони още двама служители на посолството на Русия

България гони още двама служители на посолството на Русия

Те имат 72 часа да напуснат страната

Същата информация бе публикувана и от ТАСС - от Външно министерство са обявили двама руски дипломати от посолството в София за персона нон грата. Единият е съветник на посланика, уточнява руската агенция.

По-късно премиерът Бойко Борисов информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за случая.

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

НАТО винаги може да разчита на съюзническата солидарност

Припомняме, през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

На 18 март бяха задържани двама по подозрение за шпионаж. По-късно от Министерството на отбраната потвърдиха, че има двама арестувани военни. След това стана ясно, че по тази афера има шестима заподозрени.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.