Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Екатерина Захариева за шпионска дейност на руски дипломат на територията на България. Прокуратурата има събрани доказателства за това, че чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да да я предостави на чужда държава или организация, съобщиха от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление срещу Република България по сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Това е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

Двамата имат 72 часа да напусната страната ни

Обвинението касае периода от 2017 г. до настоящия момент. Гражданинът на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност в областта на военната информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

Руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин с достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, твърдят от държавното обвинение.

Тъй като става въпрос за дипломат, съгласно чл.31 т.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

Припомняме, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Тогава Русия заяви, че си запазва правото на отговор.