Русия изрази съжаление за решението на България да обяви двама руски дипломати от службата за насърчаване на търговията за "персона нон грата", като обеща по-късно да излезе с подробности относно ответните мерки, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от руските медии.

"Разглеждаме това като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество", се изтъква в изявлението.

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

Двамата имат 72 часа да напусната страната ни

Вчера българското външно министерство обяви, че е експулсирало двама руски дипломати, за които прокурорите твърдят, че са участвали в шпионаж, като им дава 72 часа да напуснат страната.

"По време на досъдебното разследване беше установено, че в периода от 2016 г. до момента двама граждани на Руската федерация са извършвали разузнавателни дейности, за да получат информация за плановете за модернизация на българската армия", обявиха вчера от прокуратурата, като добавиха, че "тяхната цел е била да предадат събраната информация, включително официални и държавни тайни, на руското военно разузнаване в Москва".

По-късно руското посолство в София определи този ход като "безпочвен", като добави, че не са представени доказателства дали дейността на дипломатите е несъвместима с тяхната роля в държавната служба.

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Наказателното производство срещу тях обаче е спряно, защото имат имунитет

Подобен казус имаше и през януари, когато българското външно министерство нареди на двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж, да напуснат страната. Прокуратурата проведе досъдебно разследване на двамата дипломати, но делото беше спряно заради дипломатическия им имунитет.

Според прокурорите единият е работил в консулския отдел на руското посолство в София, а другият е работил за руската търговска мисия. Прокурорите твърдят, че са събрали данни за националните избори в България и енергийната сигурност.

Руското външно министерство нарече експулсирането на руските дипломати през януари "недружелюбна и провокативна" стъпка, настоявайки, че не е представена правдоподобна обосновка за този ход.

България изгони двама руски дипломати
Обновена

България изгони двама руски дипломати

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни