"Руските интереси в региона се засилват. Тук имаме контраразузнаване - български граждани шпионират за друга страна. Имаме някакво превъоръжаване на Българската армия, но то върви в слаби темпове. България ще играе все по-голяма роля в общия щит на НАТО, което означава все по-активни действия на руските служби в държавата".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев по повод ареста на шестима, заподозрени за шпионаж в полза на Русия. Съдът остави за постоянно в ареста петима от тях.

По думите му в последната година вече шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. България става все по-интересна за руските служби и много важен фактор за руските интереси.

Бившият зам.-министър очаква да бъдат експулсирани още руски дипломати, а реакцията на Русия няма да закъснее и ще бъде същата.

"След встъпването на Джо Байдън в Белия дом се вижда рязко влошаване на отношенията с Русия. През годините Турция започва да отстъпва като надежден партньор на НАТО", коментира Керемедчиев.

Сътрудничеството между Ердоган и Путин е по-близко от преди, коментира той. САЩ и НАТО преместиха фокуса на действие към Гърция. По думите му България и Румъния стават все по-значим фактор в региона.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

Понижаването на интензитета на дипломатическите отношения не помага в диалога, а по-скоро вещае Студена война. По думите му Русия отстъпва от свои изконни територии - в Черна гора беше много силно руското влияние. Република Северна Македония също е основен център на руските интереси, смята Керемедчиев.

Керемедчиев смята, че шпионският скандал и последващите действия ще покажат твърдост, че ще отстояваме тази наша политика, която е заложена в последните над 20 години.

България ще бъде все повече контактна точка с нарастващото напрежение с Русия. САЩ ще увеличат натиска за спиране на "Северен поток 2". Сблъсъкът между САЩ и Русия ще бъде на европейска територия и България ще бъде на първа линия, каза бившият зам.-външен министър.

Русия не е единствената държава, която проявява огромен интерес какво се случва в страната ни и в региона, допълни Милен Керемедчиев.

Припомняме, през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

На 18 март бяха задържани двама по подозрение за шпионаж. По-късно от Министерството на отбраната потвърдиха, че има двама арестувани военни.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.