Арестувани са двама военнослужещи от Министерството на отбраната, съобщиха от Министерството на отбраната.

Това е станало с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура - София. Те са заподозрени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. 

В ареста са с мярка за задържане 72 часа.

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Обискирани са няколко адреса...

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

В социалната мрежа Twitter главният прокурор Иван Гешев написа по случая: "Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!".

Той цитира надпис на ген.-лейтенант Иван Колев, известен като бащата на българската конница.

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!".

Ген. Колев по време на Първата световна война (1915 - 1918) ръководи конницата в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав. На 2 август 1915 г. е произведен в първия генералски чин генерал-майор.

Думите, които Гешев цитира, са казани от ген. Колев на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската.