При секретна операция са задържани няколко лица, заподозрени, че са извършвали шпионаж в полза на Русия, съобщи БНТ. Уточнява се, че операцията е проведена от служители на ДАНС.

Обискирани са няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите по посока Перник.

Заради операцията на изходите на София в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие, информира БНР.

До момента не е изяснено точно колко са арестуваните.

Не се съобщава дали разкритията са направени съвместно с партньорски спецслужби.

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Наказателното производство срещу тях обаче е спряно, защото имат имунитет

От прокуратурата и МВР не потвърждават, но и не отричат информацията на "По света и у нас".

Междувременно източници от ДАНС потвърдиха пред "24 часа" информацията, че има задържани шпиони с уточнението, че те не са руснаци.

Акцията, в която са участвали служители на ВКП, ДАНС и МВР, цели да предотврати изтичането на секретна държавна информация.

България изгони двама руски дипломати
Обновена

България изгони двама руски дипломати

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни

Част от задържаните са действащи български държавни служители, които са имали достъп до секретна информация, важна за страната ни.

За година и половина от страната ни бяха изгонени шестима руски шпиони, използвали дипломатическата служба като прикритие за дейността си срещу България .

"Да видим първо какъв е резултатът! За година и половина бяха изгонени шестима руски шпиони на дипломатическо прикритие. Но няма информация за нито един арестуван българин, който е давал информация срещу възнаграждение на руските "дипломати". Сега изглежда става дума за местни лица без дипломатически имунитет. Толкова засега, като за началото на мандата на посланик Митрофанова." - коментираха от Атлантическия съвет на България.

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

В прокуратурата е образувана преписка

Припомняме, че през декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в Софияслед уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.