Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут, съобщават от МВнР. 

Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

В прокуратурата е образувана преписка

По информация на Нова телевизия става въпрос за полковник Василий Сазанович - военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

Обявиха за персона нон грата уличения за шпионин руски дипломат

Обявиха за персона нон грата уличения за шпионин руски дипломат

Той не е напуснал България, както беше съобщено вчера

Припомняме, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Тогава Русия заяви, че си запазва правото на отговор.

На 29 октомври миналата година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. 

Припомняме, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Засякоха шпионин от руското посолство

Засякоха шпионин от руското посолство

Обвиняването му е спряно заради дипломатически имунитет