НАТО винаги може да разчита на съюзническата солидарност на България. В това е уверил министър-председателят Борисов в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Борисов е заявил, че НАТО, като най-успешния политико-военен съюз в историята, е допълнителен гарант за суверенитета, интегритета и сигурността на България.

При обсъждането на разкритата преди дни група за шпионаж в страната ни, Столтенберг е изразил пълна подкрепа за България. Важно е НАТО да бъде силно обединено срещу всякакви зловредни дейности в държавите членки на Алианса.

"В НАТО всички трябва да сме единни и солидарни един с друг. Политическата воля за това е от голямо значение", е изтъкнал от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Премиерът е поздрави Столтенберг за амбициозния дневен ред на Алианса и за лидерската му роля в процеса на размисъл НАТО 2030, засилващ политическото измерение на организацията. Българският министър-председател потвърди, че страната ни ще продължи активно да допринася в процеса НАТО 2030 с конкретни предложения и анализи.

Милен Керемедчиев: България засилва ролята си в щита на НАТО

Милен Керемедчиев: България засилва ролята си в щита на НАТО

Руските интереси в региона се засилват, обясни бившият зам.-министър

По-рано днес от Министерството на външните работи обявиха двама служители на руското посолство в София за персона нон грата. Това се случи след като на 18 март бяха разбита група български граждани по подозрение, че са осъществявали шпионаж щпионаж в полза на Руската федерация. От Министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани. След това стана ясно, че по тази афера шестима са заподозрените.

На 22 март в 5 сутринта съдът остави петима от тях в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.

По-късно бе съобщено, че ДАНС са открили още двама руски шпиони.

Припомняме, че през декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.