Българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата, като те имат 72 часа да напуснат страната. Това са съобщили за ТАСС от руското посолство в България.

"Заместник-посланикът беше извикан днес в българското външно министерство, като му беше връчена нота, с която се обявяват за персона нон грата служители на посолството", уточниха от руската дипломатическа мисия.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

От Министерството на външните работи (МВнР) на България уточниха, че са получили писмо от прокуратурата, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната разузнавателна дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По сигнал на ДАНС са образувани досъдебни производства. Двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Русия заплаши да отговори, ако България изгони нейни дипломати

Русия заплаши да отговори, ако България изгони нейни дипломати

Това обявиха от руското външно министерство

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов обяви готовност да бъдат обявени руски дипломати за персона нон грата заради делото за шпионаж.

На свой ред заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви по-рано днес, че "ако България предприеме недружелюбни стъпки към Русия, тогава, разбира се, те трябва да разберат там", че ответни стъпки ще последват от руска страна.

На 18 март бяха задържани шестима българи по подозрение за шпионаж. На 22 март в 5 сутринта съдът остави петима от задържаните в ареста. Шестият задържан е с наложена мярка гаранция, тъй като е съдействал напълно на разследването.

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

Ако продължава да мълчи, дали не чака указания от Москва…