И досегашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев смята, че освобождаването му като председател на Агенцията е "неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България".

Това стана ясно от негов коментар пред Нова телевизия, малко след като министрите от служебния кабинет "Янев" поискаха президентът Румен Радев да издаде указ за неговото освобождаване.

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Вътрешният министър не е обжалвал отнемането на достъпа

Първият коментар с тезата, че освобождаването на Георгиев има връзка с шпионския скандал у нас за разкрити руски шпиони, бе на предишния премиер Бойко Борисов. 

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас

Мотивът на служебния премиер Стефан Янев, изразен по-рано през деня за тази рокада беше, че Георгиев е излезнал в отпуск при встъпването на новото правителство. "Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани", обясни Янев.

Протестиращи блокираха движението пред "фабриката за компромати" ДАНС

Протестиращи блокираха движението пред "фабриката за компромати" ДАНС

Настояват за изземване на сървърите и запечатване на служебните каси

Мястото на Георгиев ще бъде заето от Пламен Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията и директор на регионална структура на ДАНС.

Относно скандала с подслушвани политици досегашният шеф на ДАНС Георгиев заяви, че агенцията не е подслушвала политици и докладът за това бил на бюрото на премиера Стефан Янев.

Припомняме, на 20 май в ДАНС започнаха вътрешна проверка след като ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

Вчера обаче от Спецсъда отрекоха да са издавали разрешение за прилагането на СРС спрямо настоящия премиер.