"Заварих хаос. Заварихме хаос в държавната администрация - в начина на функционирането ѝ, в начина ѝ на подготовка и вземане на решения, което според мен не отговаря на модела на взимане на решения и прозрачно управление". Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ, в което коментира много актуални политически въпроси, сред които разкритията за подслушвани политици и последващите санкции, продължаващата ваксинция срещу коронавирус и позицията ни за Северна Македония.

Това, което заварихме е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена държавата и нейният държавния апарат. Това е една непосилна задача за служебен кабинет, но ние ще направим възможното да направим началото на този ред и ако бъдещият парламентарно подкрепен кабинет припознае тази задача, надявам се тя да бъде доведено докрай, настоя Янев.

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

Според него са подслушвани 32-ма политици

По думите му, обективността идва от начина на вземане на решения и начина на функциониране на държавата и демокрацията. Дали сме страна или не, критики ще има вероятно срещу нас. Аз съм заявил в самото начало - ние ще работим на базата на откритост и прозрачност в интерес и пред очите на хората, увери служебният премиер.

По отношение на това подслушвани ли са политици по телефона от опозицията преди изборите, Янев заяви, че по всички твърдения, които били изнесени в медиите - отговорът е да. В момента се извършват проверки и когато се запознаем с конкретния резултат, ще имаме и конкретно говорене. Проблемът с подслушванията е много сериозен и е част от проблема за насаждане на контрол и страх. "Нека да се огледаме около себе си и да преценим колко е популярна фразата: "това не е за телефона". Използваме я в ежедневието си, но въпросът е трябва ли да я използваме в ежедневието си", запита Стефан Янев.

Категоричните факти могат да бъдат потвърдени пред съда, но той има информация и чува това, което се изнася в медиите. Янев се надява да не се превръща в страна в един съдебен спор и ще се въздържи от информация, която има.

Шефовете на ДАНС и ДАР си сложили главите на тепсия, според Димо Гауров

Шефовете на ДАНС и ДАР си сложили главите на тепсия, според Димо Гауров

Трудно е уволнението им, но не могат да избягат от оценката на Радев

За шефовете на ДАНС и разузнаването, Янев заяви, че тези хора се дискредитирали с неплатения отпуск, който са взели. По този начин, до голяма степен е нарушено изискването в техните закони, че нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание. Въпросът мисля е ясен, категоричен бе Стефан Янев.

Той посочи, че въпросът с уволнение не стои, но ще се търси вариант за тяхното отстраняване, ново ръководство и службите да работят в интерес на хората и държавата, а не на чужди политически интереси. В момента тече проверка и нека видим резултатите, ако се стигне до съдебна фаза - тогава да се коментира, уточни премиерът.

В служебното правителство не се говори за ревизия. Не може да има ревизия в рамките на 2 месеца, а с основна задача подготовка на изборите, поясни служебният премиер. Приоритетът на служебното правителство е функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощ за българския бизнес, така че икономиката да се развива, заздравяване на основните социална система, обясни Янев.

По думите му винаги има рискове, но трябва да бъдат променени начинът, методът и стратегията по управление на пандемията. Справянето с пандемията до момента е било на някаква пиар стратегия или информационно водене на необосновани хаотични решения, има постижения, но в много ограничени рамки, посочи той.

Служебното правителство работи по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията в търсенето на точен баланс, здравните мерки да бъдат адекватни, да продължи ваксинационния план и да се положат усилия за подпомагането на бизнеса с акцент малките и средните предприятия. В това отношение, служебното правителство подготвя една нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато.

Няма да има радикални промени в ръководствата на болниците. Те имат едно много адекватно отношение към пандемията и предложенията, които предлагат според мен са адекватни, подчерта той.

Той не приема обвинения, че служебното правителство е виновно с нещо, тъй като съществува въз основа на Конституцията. Внушенията, че служебното правителство е с много ограничени правомощия не са верни, даде да се разбере Стефан Янев.

Тези критерии, които представил Янев пред хората, налагало пред неговите колеги да ги прилагат при търсенето на кадрови решения - професионализъм, почтеност и добросъвестност. Стефан Янев заяви, че не познава Васил Божков и още по-малко съществуване на канал, списък или някаква връзка. Нашите ценностни различия са толкова ясни, че не е нужно да търсим пресечна точка, увери Янев. 

Като пример, че няма връзка с Божков, Стефан Янев обясни, че кандидатурата на Румен Спецов за шеф на НАП е на финансовия министър.

Концентрация на държавните милиарди

Концентрация на държавните милиарди

Няколко частни фирми получават над една пета от държавните пари

Във връзка с публичното коментиране на журналисти от Бойко Рашков, Стефан Янев заяви, че политиците не бива да поставят оценка на журналистите, тъй като се дава от зрителите и българското общество. И в личен план, и в длъжностите, които съм заемал, винаги съм се стремял да не обръщам внимание на хвалбите и подмазванията, увери той.

Той обича да бъде критикуван, защото има градивен момент и елемент на корекция в курса на поведения. Критиката е добре дошла, стига да не е ниво на жълта преса, подчерта Стефан Янев.

Служебното правителство не работи за президента Румен Радев. Той се надява служебното правителство да няма успехи, които да попречат по някакъв начин на държавния глава. "Ще ни познаете по делата, нашият период на действие е организацията на изборите. Смесването на предсрочните парламентарни избори с президентските избори не е логично", коментира премиерът.

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Изборите официално ще са на 11 юли

Той посочи, че хората в последните 30 години са се нагледали на достатъчно кръв, пот и сълзи, като резултатите били видими. "Ако отидем на война и аз съм съгласен да отида на война за българската държавност, хората да живеят по-добре и нашите деца да се гордеят с миналото и настоящето - ако това наричаме война, аз съм готов да водя война. Във всяка война има врагове, но ако не се борим, значи сме се предали и войната е загубена", категоричен бе Янев.

Той призова в политиката да няма война. Политиката е онова част от общественото съзнание, което трябва да формира начина на поведение на политиците какво правят за хората. Политиката е отговорност, даване на хоризонт и бъдеще на хората, на техния бизнес, живот, каза още Стефан Янев.

Той не мисли за себе си, но се надява да бъде успешен.

Категорично не можем да отстъпим от българската позиция, оформена с декларация от парламента. Служебното правителство не може да промени позиция във външнополитически план.  Така служебният премиер Стефан Янев отговори на въпрос на водещия на предаването на "Панорама" Бойко Рашков дали служебното правителство по някакъв начин ще промени позицията за влизането на Република Северна Македония в ЕС.

Светлан Стоев: Последователни сме към РС Македония
Обновена

Светлан Стоев: Последователни сме към РС Македония

Външният ни министър очаква среща с македонския си колега

По думите му българската позиция е ясна - не можем да излезе от рамката, очертана от парламента. Ние сме готови за неформални разговори с РСМ, да започнем практическа работа по теми, които биха могли да бъдат част от пътната карта за излизане от ситуацията, подчерта Янев.