България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за всяка една страна-кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев относно позицията на България към РС Македония след срещата си с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархели.

Припомняме, лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония Християн Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България.

Отворени сме за открит, активен и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, обяви министър Стоев.

Извикаха посланика на Хърватия във Външно заради изказване за РС Македония

Извикаха посланика на Хърватия във Външно заради изказване за РС Македония

Разширяването на евроинтеграцията трябва да се основава на фундаменталните ценности

По тази тема (евроинтеграцията на РС Македония - б.р.) е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на Република България по отношение на република Северна Македония. За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнение на договорите за добросъседство от 2017 година. Продължаваме да полагаме и усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието ни в отношенията с РС Македония.

Служебният външен министър няма да променя позицията към Северна Македония

Служебният външен министър няма да променя позицията към Северна Македония

Първа позиция - за напрежението в Израел

Целта ни е с конкретни позитивни стъпки да създадем необходимите условия за възстановяване на диалога между София и Скопие, включително и на най-високо равнище.

Това да даде основа на бъдещото редовно правителство да работи за връщане на отношенията между България и Република Северна Македония до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни.

По покана на българския президент Румен Радев предстои съвместно пътуване с президента Стево Пендаровски по повод 24 май в рамките на което те заедно ще отдадат почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий в Рим.

Надяваме се усилията и доброжелателния подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намиране на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни. 

Посланик Ангелов потвърди българската позиция пред Буяр Османи

Посланик Ангелов потвърди българската позиция пред Буяр Османи

Македонския външен министър приветства прагматизма ни

Изразяваме готовност да се срещнем с министър Буяр Османи - да обсъдим инициативи, които могат да се реализират в периода на служебното правителство. С искрен и сериозен ангажимент от тяхна страна ще се доближим до общата ни цел - гражданите на РСМ да станат част от голямото европейско семейство, допълни външният министър Стоев.

С министъра на външните работи на Португалия и еврокомисаря по съседство и разширяване в бяха обсъдени постиженията на приключващото португалско председателство на Съвета на ЕС и политиката на разширяване на съюза.

Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва благодари за възможността да обсъди в София въпроса за разширяването на ЕС и подчерта, че тази тема е била водеща по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и е останала такава във външната политика на страната ни.

"Благодаря на България за нейната ангажираност в процеса по разширяване на ЕС. Този процес е от изключителна важност за целия съюз - за неговата стабилност, сигурност и просперитет", заяви Аугущо Сантуш Силва.

Той изтъкна, че е било много важно да бъдат чути българските предложения и инициативи, а също и притесненията на България по отношение на предстоящите стъпки в процеса по разширяването.

Еврокомисарят Вархеи открои важната роля на България в ЕС като страна от региона за формиране на политиките на Съюза спрямо партньорите от Западните Балкани. "Мнението на важни членове на ЕС като България по ключова тема, каквато е разширяването на Съюза, е от голямо значение да бъде чуто", подчерта еврокомисарят Вархеи.

Министър Стоев поздрави португалския си колега за изключително успешното европредседателство на страната му, особено в настоящата трудна ситуация, свързана с пандемията от COVID-19. Светлан Стоев изрази удовлетвореност от постигнатия вчера напредък по темата за дигиталния здравен сертификат, както и надежда за вземане на окончателно решение преди заседанието на Европейския съвет, което би улеснило свободното движение на гражданите.

Външният ни министър подчерта значимия принос на португалското председателство за все по-голямото сближаване на гражданите на ЕС и за укрепването на солидарността в съюза, която по думите му е ключова за преодоляване на общите предизвикателства.