Служебният министър Светлан Стоев покани днес във Външно министерство посланика на Република Хърватия у нас Ясна Огняновац, съобщиха от МВнР.

Тя бе приета от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси. Поводът за срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран. Миланович отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

ЕС: Страните членки трябва да са единни, иначе неизбежно ще се повдигне въпрос за отделяне на РСМ от Албания

Генералният директор по европейските въпроси Александров определи пред посланик Огняновац като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани.

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Разделянето на Албания и РСМ в пътя им към ЕС е напълно реално

От българска страна бе подчертано, че процесът за разширяване на евроинтеграцията трябва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, включително и на принципа на добросъседство.

В отговор на отправеното искане за разяснения на причината за изказването на президента Миланович, посланик Огняновац пое ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позици. Тя отбеляза необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива.

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

Скопие отказва да скъса с идеологията от времето на комунизма…