Случаят с Република Северна Македония е тест дали Западните Балкани могат да се доверят на Европейският съюз и неговите обещания, според министъра по европейските въпроси Никола Димитров на икономически форум в Делфи, пише МИА. 

Еврокомисарят по разширяването Оливър Вархали коментира на същата дискусия, че се надява всички страни членки на ЕС скоро да се съгласят да започнат преговори със Северна Македония.

В противен случай неизбежно ще бъде повдигнат въпросът за отделянето й от Албания в преговорите за членство, добави той.

По-рано САЩ се ангажираха да подкрепят страните от Западните Балкани по пътя им към европейска интеграция и членство в европейски и евроатлантически институции, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Служебният външен министър на България обясни на 12 май, че няма да се променя позицията към Северна Македония, "рамковата позиция с Република Северна Македония е приета с консенсус на всички политически сили в българския парламент... Всичко е в ръцете на официалните представители на Северна Македония, те са наясно каква е българската позиция и не трябва да се спекулира, че ще има промяна, докато трае служебното правителство".

Испания подкрепя Северна Македония и Албания за ЕС

Испания подкрепя Северна Македония и Албания за ЕС

Срещата е била оценена от двете страни като историческа