САЩ се ангажират да подкрепят страните от Западните Балкани по пътя им към европейска интеграция и членство в европейски и евроатлантически институции, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитирана от Voice of America. 

"Работим със страните от Западните Балкани и нашите европейски партньори, за да подобрим управлението, върховенството на закона и реформите за борба с корупцията, както и популяризирането на независими медии и динамично гражданско общество".

Това ще постигне дългосрочната цел на цяла Европа - свобода и мир.

Полша: ЕС не е в състояние за обща позиция по Западните Балкани

Полша: ЕС не е в състояние за обща позиция по Западните Балкани

Политиката на ЕС за присъединяване е "анемична"

САЩ се ангажират да помогнат на страните от Западните Балкани да задълбочат собствените си регионални икономически партньорства, да постигнат своите климатични цели, да се противопоставят на руската енергийна принуда чрез диверсификация и развитие на чиста енергия и да се борят с корупцията и организираната престъпност.

"Ние също така искаме да помогнем на региона да расте и да просперира, като същевременно защитаваме стратегическата инфраструктура и индустрии срещу злокачествените практики на Китай", отбеляза Прайс.

В допълнение към силните си икономически връзки с региона, САЩ оценяват своите партньорства в отбраната и сигурността, включително с най-новите съюзници от НАТО, Черна гора и Северна Македония.

"Приветстваме напредъка, постигнат от Албания и Северна Македония по важни реформи и продължаваме да подкрепяме откриването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с двете страни през юни", каза г-н Прайс.

Захариева в Брюксел: Западните Балкани да спрат с дезинформацията

Захариева в Брюксел: Западните Балкани да спрат с дезинформацията

ЕС подкрепя България и Чехия в мерките срещу Русия

Съединените щати са готови да подкрепят работата за всеобхватно, обвързващо споразумение за нормализация между Косово и Сърбия, съсредоточено върху взаимното признаване, което поставя основите за трайно сътрудничество и просперитет. "Подкрепяме улеснения от ЕС диалог и насърчаваме страните да се включат отново в този процес с усещане за спешност, за да се обърнат както към техническите, така и към политическите въпроси", каза говорител Прайс

САЩ работят с международната общност, за да подкрепят Босна и Херцеговина в провеждането на реформите, които ще й позволят да просперира и да осигури статут на кандидат за членство в ЕС, включително изборни реформи.

Скорошните неоправдани спекулации за промяна на границите на Балканите по етнически признак рискуват да насърчат нестабилността в региона и събуждат спомени от минало напрежение, предупреди Прайс. "Стабилното, проспериращо бъдеще на Западните Балкани трябва да се основава на добро управление, върховенство на закона, мултиетническа демокрация и зачитане на правата на човека и основните свободи."

Financial Times за следващата война на Балканите

Financial Times за следващата война на Балканите

Регионът отчаяно се нуждае от по-силно участие на ЕС и САЩ