"ЕС не е в състояние да изработи съвместна позиция относно присъединяването на страните от Западните Балкани", заяви полският външен министър пред полската телеграфна агенция (PAP) след срещата на ръководителите на дипломацията на държавите-членки на ЕС в Брюксел. 

Збигнев Рау нарече политиката на ЕС за присъединяване към Западните Балкани "анемична" и добави, че нерешителността на Брюксел в това отношение поражда съмнения относно политиката му на стратегическа автономия.

Външните министри на ЕС обсъдиха перспективите за присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Албания.

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите

"ЕС не е в състояние да излезе с ясна позиция по отношение на присъединяването на държавите от Западните Балкани. Това поставя ефективността на така наречена доктрина за стратегическа автономия под въпрос", каза Рау.

Той подчерта, че концепцията за стратегическа автономия, която поставя ЕС като независим и суверенен политически субект на международната сцена, ще изисква "осезаеми и видими" перспективи за присъединяване на Западните Балкани, докато всъщност дори не са провеждани преговори за присъединяване в ранна фаза с някоя от страните в региона.

Той също така предупреди, че неспособността на ЕС да разработи единна политика за присъединяване към Западните Балкани може да поведе страните от региона под влиянието на "трети страни, които са в съперничество с ЕС". 

Захариева в Брюксел: Западните Балкани да спрат с дезинформацията

Захариева в Брюксел: Западните Балкани да спрат с дезинформацията

ЕС подкрепя България и Чехия в мерките срещу Русия