Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. За това настоя говорител на Европейската комисия (ЕК) в отговор на въпроси, свързани с посещението на македонския премиер Зоран Заев в Брюксел, съобщава БТА.

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония.

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Зоран Заев все още е оптимист за намиране на решение на спора с България

Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите.

Според Вархей ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

Пендаровски се срещна с Давид Сасоли и Илхан Кючюк

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания.

Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят и поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.

Антибългарската кампания в Северна Македония - изключително агресивна

Антибългарската кампания в Северна Македония - изключително агресивна

Сега се минаха определени граници, което е доста тревожно и неприятно, каза доц. д-р Даниел Вачков