Европейският парламент (ЕП) подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към членството в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно след днешната среща на председателя на ЕП Давид Сасоли с македонския президент Стево Пендаровски в Брюксел. 

Сасоли повтори силната подкрепа на ЕП за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Това написа той в "Туитър" след днешната среща. 

Пендаровски е на двудневно посещение в Брюксел, където провежда редица работни срещи, сред които и с постоянния докладчик на ЕП за страната - Илхан Кючюк.

Това съобщиха от пресцентъра на Кючюк.

Двамата са обсъдили политическата динамика в отношенията между Северна Македония и България и предизвикателствата пред двете държави. Единодушни са, че няма друг път между двете съседки, освен този на изграждането на доверие и приятелство.

Евродепутати: Позицията на България за РС Македония остава непроменена

Евродепутати: Позицията на България за РС Македония остава непроменена

Според Илхан Кючюк трябва да покажем на Скопие път за промяна

"И двете държави имат ангажимент да положат съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.", е заявил Кючюк.

По време на срещата, Пендаровски е изразил благодарност за продължаващата подкрепа от ЕП по процеса на разширяване, както и лично към евродепутата за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната във всички области на реформи.

Във фокуса на разговора между двамата са били възможностите за напредък на Северна Македония в евроинтеграцията, в контекста на предстоящите срещи в рамките на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските отношения.

Подчертана е била също така необходимостта от скорошно провеждане на междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване в Европейския съюз.