Ще имат ли смелост македонците с български паспорти да гласуват на предстоящия вот?

"Откакто настъпи пандемията не съм имал в да възможност да посещавам Република Северна Македония и да контактувам с обикновените хора там. Но това, което чета в медиите, е, че очевидно в последните месеци се разпалва една изключително агресивна кампания срещу България. Нещо, което отдавна не беше достигало такива равнища на антибългарски настроения в социалните мрежи", заяви директорът на Института по история при БАН доц. д-р Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

Българите в Северна Македония ще могат да гласуват и в Охрид, Щип и Струмица

Българите в Северна Македония ще могат да гласуват и в Охрид, Щип и Струмица

Сънародниците ни трябва да спазват противоепидемичните мерки

Той припомни, че 30 години България постоянно е подавала ръка първо на Република Северна Македония.

"Винаги е имало чести публични изказвания на политици и в социалните мрежи, но сега се минаха определени граници, което е доста тревожно и неприятно. Добрите очаквания, които идваха с Договора за добросъседство, в момента не се оправдават", коментира д-р Вачков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, по отношение на историческия спор между България и Република Северна Македония има доста ясен консенсус както в обществото, така и в политическите сили. Toй подчерта, че декларациите, които бяха приети в парламента, показват доста рядко срещано единодушие сред политическите сили.

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Скопие да приеме историческата истина, а София -действителността

Историкът коментира и факта, че Зоран Заев поиска помощ от Брюксел за спора с "неблагодарна" България.

"Имам чувството, че това е основната тактика на управляващите и на опозицията в Република Северна Македония - да предизвиква някакво съчувствие. Има основни методи, чрез които работи историята - да се работи с автентичните исторически източници. Представя се пред света, че едва ли не притискаме Република Северна Македония как да си пише историята. Силно притеснен съм по какъв начин може да се интерпретират избори", посочи доц. д-р Даниел Вачков.