Започването на преговори за членство за ЕС не е достатъчно, за да затвърдим геополитическата ориентация на Западните Балкани. Необходимо е държавите от региона да спазват критериите на ЕС и да изпълняват ефективно необходимите реформи, включително да прекратят финансираните дезинформационни кампании срещу държави-членки, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на днешното заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел във формат външни министри. 

"Трябва да провеждаме дискусии по Западните Балкани по-често. За съжаление обаче дискусиите ни преди четири години, когато България беше председател на Съвета на ЕС и настояваше за засилен ангажимент с държавите от региона, бяха същите, като днешната.

"Тогава нашите съседи отново посочваха за виновни други държави с желанието си да дадат оправдание за недостатъчното изпълнение на реформите. Тревожна е и липсата на пълно присъединяване на държавите от Западните Балкани към решения и позиции на ЕС в областта на външната политика и политиката на сигурност."

По думите й България е сред най-активните и последователни привърженици на процеса на разширяване със страните от Западните Балкани и ще продължи да бъде такъв. "Ние сме убедени, че присъединяването на тези държави ще увеличи стратегическата автономност на ЕС, но само ако те уважават основополагащите ценности на Съюза".

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите

Съветът направи цялостен преглед на ситуацията в Западните Балкани, като в контекста на пандемията от COVID-19 бяха констатирани признаци на политическа дестабилизация, усложняване на социално-икономическата обстановка, забавяне на темпа на реформите, изостряне на националистическата реторика, засилване на влиянието на трети страни, които не споделят ценностите на ЕС.

Министрите направиха преглед на трансатлантическите отношения след приемането на Съвместна комуникация и Заключения на Съвета по темата през декември 2020 г.

Приветстваха решителните действия на новата администрация на САЩ за завръщане към мултилатерализма и възстановяване на традиционните партньорства с акцент върху отношенията с ЕС.

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

"Когато една от страните членки е атакувана, това всъщност е атака срещу всички"

Настояха при подготовката на Срещата на върха ЕС - САЩ на 15 юни 2021 г. да бъдат дефинирани конкретни съвместни действия за справяне с пандемията от COVID-19 и социално-икономическите последици, както и за адресирането на широк кръг външнополитически въпроси.

Държавите-членки заявиха солидарност с България и Чехия по повод дейностите на тяхна територия на руски представители, които са несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, като подкрепиха предприетите ответни мерки.

Съветът направи кратък преглед на ситуацията в Беларус, Афганистан, Ливан и Сахел, хода на разговорите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, отложените избори в Палестина, предстоящата на 21 май 2021 г. среща на върха на Г20 по глобалното здраве.

ЕС развива автономни способности с първата си военна концепция

ЕС развива автономни способности с първата си военна концепция

По-стратегически курс на действие срещу глобалните заплахи и предизвикателства пред сигурността