Външните министри на 27-те страни от ЕС възложиха на ръководителя на дипломацията на общността Жозеп Борел да представи през ноември проект на първата европейска военна концепция, "Стратегически компас на ЕС", се казва в изявлението на Съвета на ЕС.

"В съответствие със стратегическата програма за 2019-2024 г. Съветът призовава ЕС да следва по-стратегически курс на действие и да увеличи способността си да действа автономно. ЕС трябва да развие своите интереси и ценности и да може да се противопостави на глобалните заплахи и предизвикателства пред сигурността". 

"Съветът призовава върховния представител по външните работи и политиката на сигурност да представи първия проект на стратегическия компас за обсъждане на заседанието на Съвета през ноември 2021 г."

"Съветът насърчава по-нататъшната работа за укрепване на мисията и оперативните способности на ЕС ... да обмисли навременното и ефективно вземане на решения".

"Трябва да се направи повече за това как да се насърчат държавите-членки да подобрят формирането на силите и да осигурят достатъчно средства и персонал за мисии и операции", посочва документът.

Силният ЕС "по отношение на сигурността и отбраната ще донесе осезаеми ползи за трансатлантическото и глобалното сътрудничество".

"Съветът потвърждава централната роля на международното партньорство с многостранни организации като ООН и НАТО".

Борел заяви, че ЕС не се преструва, че се опитва да гарантира собствената си сигурност, без да разчита на САЩ, а възнамерява само да създаде условия за провеждане на независими чужди военни мисии без участието на НАТО.

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Ще провежда самостоятелно военни операции, когато не може да разчита на САЩ и НАТО