Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в петък за първи път официално потвърди разработването на нов документ за военна автономия на Европейския съюз - "Стратегическият компас на ЕС", обясни той в "Туитър", коментирайки дискусията на видеоконференцията на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз.

"Днес министрите на отбраната на ЕС обсъждат как Европейският съюз може да стане по-силен източник на стратегическа стабилност. Стратегическият компас е ключов елемент за постигането на тази цел", каза той.

По-рано в четвъртък европейски източник в Брюксел заяви, че ЕС разработва собствена стратегическа концепция, която ще се нарича Стратегически компас на ЕС.

Както "Ройтерс" съобщи в четвъртък, позовавайки се на дипломати, "Стратегическият компас" на ЕС ще прилича на стратегическата концепция на НАТО. В четвъртък Борел представи доклад по този документ пред външните министри на ЕС. "Ройтерс" отбелязва, че целта на новия документ е да определи обща визия за външни заплахи за сигурността на Европейския съюз, методи за противодействие и планиране на съвместни проекти за разработване на иновативни видове оръжия, включително танкове от ново поколение.

Създаването на такъв "стратегически компас" от ЕС трябва да подобри способността на ЕС да провежда военни операции самостоятелно, без да разчита на САЩ и НАТО, където САЩ играят доминираща роля, ако отношенията между Брюксел и Вашингтон продължават да се влошават.

В случай, че отношенията между Стария и Новия свят се подобрят, ЕС ще разглежда тези усилия като начин да се превърне в по-ефективен военен съюзник за САЩ.

Изпълнението на съвместни военни проекти от страните от ЕС от своя страна трябва да направи европейското военно оборудване по-конкурентоспособно в сравнение с продуктите на американския военно-промишлен комплекс, измествайки американските производители в пакета от военни поръчки на страните от НАТО.

ЕС готви стратегическа военна доктрина за бъдещи заплахи

ЕС готви стратегическа военна доктрина за бъдещи заплахи

Фокусира се върху съвместно разработване на оръжия, огнева мощ и сила, способна да се бие сама