Европейският готви основен документ за военна стратегия за определяне на бъдещи заплахи, цели и амбиции в отбраната, като същевременно се фокусира върху шест нови области на съвместно разработване на оръжия, включително танкове, казаха служители и дипломати, цитирани от "Ройтерс".

"Стратегическият компас" на ЕС, най-близкото нещо, което ЕС може да има до военна доктрина и подобно на "Стратегическата концепция" на НАТО, която определя целите на съюза, е последната стъпка в ускоряването на усилията за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната на ЕС.

След четири години на враждебност към НАТО от американския президент Доналд Тръмп, ЕС, воден от Франция, иска да се превърне в самостоятелна военна сила в дългосрочен план, достатъчно силна, за да се бие сама и потенциално по-полезен съюзник на САЩ Държави.

Първият дипломат на ЕС, Жозеп Борел информира чрез видеоконференция в четвъртък външните министри на ЕС относно поверителен анализ, базиран на разузнавателна информация, преди министрите на отбраната на ЕС да започнат работа на виртуална среща в петък, целяща да представи окончателен документ през 2022 г.

"Трябва да изградим компас. Това е често срещан начин да се гледа на света, да се определят заплахите и да се обръщаме към тях заедно", каза високопоставен служител на ЕС.

Документът няма да бъде списък със заплахи, отчасти защото правителствата на ЕС имат различни възгледи за тяхната сериозност. На Русия се гледа с по-голяма тревога в Прибалтика, отколкото във Франция, където ислямизмът е по-належащ проблем, добавиха дипломати.

Борел коментира за "засилена инерция в укрепване на нашия колективен капацитет" от декември 2017 г. на пакта за отбрана на ЕС за развитие на повече огнева мощ независимо от Съединените щати.

Оттеглянето на Великобритания с Брекзит, макар и да лиши блока от военна сила, даде на Париж възможност да прокара дългогодишни амбиции за по-голяма роля на ЕС в отбраната с подкрепата на Берлин.

По време на членството на Великобритания, Лондон се противопоставяше на основна военна роля на ЕС, страхувайки се от създаването на армия на ЕС.

Министрите на отбраната ще получат и първия годишен преглед на блока относно съвместните способности в петък, който се очаква да определи 100 области, които правителствата да могат да разработят заедно от 2025 г. в шест области, включително бойни танкове, морски патрулни кораби, противодействие на безпилотни летателни апарати и технология на заглушаване.

Франция, Германия, Италия и Испания се надяват, че чрез съвместно разработване на национална отбрана ЕС ще спести пари, като сложи край на конкурентните национални индустрии, които дублират оръжия.

"Това не е просто още един доклад", каза втори висш служител на ЕС за първия преглед. "Това е пътят на ЕС да планира, харчи и да си сътрудничи, заедно в борбата със заплахите от следващо поколение."

Меркел: Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство

Меркел: Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство

ЕС се готви да засили отбранителните си способности и да се превърне в самостоятелна военна сила