Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство, след като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, заяви германският канцлер Ангела Меркел във вторник, пише "Ройтерс"

Това се отнася както за отбраната, така и за науката и глобалните дипломатически усилия, добави тя. 

Ерата на Доналд Тръмп може и да приключва, но министрите на ЕС, които ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят бъдещето на отбраната на континента, ще кажат, че поуката е научена: Европа трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори сама.

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС, които ще се срещнат на видеоконференция в четвъртък и петък, ще получат първия годишен доклад на блока за съвместни отбранителни способности, който се очаква да послужи като основа за усилията, ръководени от Франция, след Брекзит и след Тръмп да превърнат ЕС в самостоятелна военна сила.

Избраният президент Джо Байдън ще спре конфронтационната реторика на предшественика си към съюзниците, но няма да промени основното послание на САЩ, че Европа трябва да допринесе повече за собствената си отбрана, казват европейските дипломати.

"Ние не сме в старото статукво, където можем да се преструваме, че президентството на Доналд Тръмп никога не е съществувало и светът е бил същият като преди четири години", каза френски дипломат.

Германските социалдемократи предложиха армия на ЕС

Германските социалдемократи предложиха армия на ЕС

Европейският съюз трябва да създаде "28-та армия"

Представител на ЕС заяви, че победата на Байдън е "призив към Европа да продължи да изгражда обща отбрана на ЕС, да бъде полезен и силен съюзник и за алианса на НАТО".

ЕС работи от декември 2017 г. за развиване на военната си мощ независимо от САЩ. Усилията се ръководят главно от Франция, останалата основна военна сила на ЕС след Брекзит.

По време на членството на Великобритания, Лондон се противопоставяше на важната военна роля на ЕС, като наблягаше вместо това на НАТО за европейска отбрана. Брекзит дава възможност на Париж да прокара дългогодишни амбиции за по-голяма роля на ЕС в отбраната, с по-предпазлива подкрепа от Берлин.

"Съединените щати ще ни уважават като съюзници само ако сме сериозни по отношение на собствената си позиция и ако имаме собствен суверенитет по отношение на нашата отбрана", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в неделя.

Тръмп бе открито враждебен към НАТО, като рутинно критикуваше европейските държави, че харчат твърде малко за отбрана, и определяше съюзниците, които харчат по-малко от 2% от БВП, като "престъпни". Но предишните администрации на САЩ също призоваха Европа да харчи повече.

В съвместна рубрика за европейски и американски медии в понеделник френският и германският външни министри заявиха, че са ангажирани да "направят трансатлантическото партньорство по-балансирано".

Координираният годишен преглед на ЕС за отбраната се очаква да установи липса на технология за безпилотни летателни апарати, застаряващи самолети и дублиране на оръжия между членовете на ЕС.

Борел: ЕС вече не може да разчита само на мека сила в световната политика

Борел: ЕС вече не може да разчита само на мека сила в световната политика

ЕС ще засили собствените си военни възможности и отношенията със САЩ и НАТО