Европейският съюз в съвременния свят вече не може да разчита само на "меката сила" за напредък в своята програма, но ще засили собствените си военни възможности и отношенията със САЩ и НАТО. Това обяви в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на виртуален форум за сътрудничеството между САЩ и ЕС в областта на отбраната. Конференцията е организирана от Делегацията на ЕС в Съединените щати и Института Брукингс във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"ЕС престана да бъде наивен. Той вече не може да разчита само на меката сила, за да напредне в дневния си ред на световната сцена. Освен това днес вече не е ясно къде свършва меката сила и започва конвенционалната сила", коментира Борел.

В тази връзка той изрази подкрепа за по-нататъшното укрепване на отношенията със САЩ и с НАТО, но също така отбеляза необходимостта от засилване на военните способности на Европейския съюз.

Борел обясни, че ЕС ще продължи да развива свой собствен отбранителен фонд, чиято цел е да подпомага развитието на европейската отбранителна индустрия и да дава приоритет при получаване на поръчки от европейски държави.

Берлин: Европа да не разчита на САЩ за отбраната си и при Джо Байдън

Берлин: Европа да не разчита на САЩ за отбраната си и при Джо Байдън

Това предупреди германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер