Победа на Джо Байдън на президентските избори в САЩ не означава, че Европа може да разчита на Америка в сферата на сигурността, както е било.

Това предупреди германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от "Политико".

В интервю Крамп-Каренбауер отбеляза, че САЩ ще останат фокусирани върху Китай, дори и ако кандидатът на демократите победи Доналд Тръмп през ноември, което означава, че Европа трябва да продължи да развива своята външна политика и политика на сигурност.

"Дори и Джо Байдън да победи, което би означавало, че ние със сигурност ще работим заедно по различен начин, не трябва да забравяме, че има някои възгледи, които се споделят от голяма част от американската политическа класа, например за Китай или как да се занимават с Русия, където аз ще спомена "Северен поток 2", обясни тя.

Според нея от коментарите на Байдън до момента става ясно, че икономическото и геополитическо съперничество между САЩ и Китай ще продължи, ако стане президент.

По думите й по време на германското европредседателство ще се работи върху предложение да се позволи на държави извън ЕС да участват в европейски военни проекти.

"Това е важно за бъдещето сътрудничество с Великобритания, но също за сътрудничеството със САЩ", смята тя.