Премиерът на Чехия Андрей Бабиш призова останалите страни от Европейския съюз да изгонят поне по един руски дипломат в знак на подкрепа след взривовете във военен склад във Врбетице през 2014. Това заяви той на срещата на ЕС в Португалия, съобщава "Ройтерс".

"Винаги трябва да го възприемаме (случилото се във Врбетице, б. р.) така, че когато една от страните членки е атакувана, това всъщност е атака срещу всички", подчерта Бабиш.

Хиляди протестираха в Чехия срещу президента Земан заради проруско изказване

Хиляди протестираха в Чехия срещу президента Земан заради проруско изказване

Той се усъмни дали руски агенти стоят зад взривовете...

Той очаква да види как ще реагират другите държави на действията на Русия на следващата среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Бабиш добави, че вчера вечерта, в кулоарите на срещата в Порто, се е провела продължителна дискусия за инцидента във Врбетице, в която по-конкретно са участвали френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Тъй като настоящата среща на ЕС е неформална, не са взети писмени решения. По-широка дискусия за отношенията с Русия, по думите на чешкия премиер, се очаква на следващата среща на Европейския съвет в края на май.

Захариева изрази подкрепа към Чехия от името на Борисов

Захариева изрази подкрепа към Чехия от името на Борисов

Нейният колега заяви, че посочва България като близък съюзник

В средата на април Прага обвини руските тайни служби (ГРУ) в организиране на експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г., при която загинаха двама души. В тази връзка Чехия изгони 18 руски дипломати, на което Русия отговори, като обяви 20 служители на чешкото посолство за персона нон грата. В резултат на това седем дипломати и 25 други служители ще останат в посолствата на двете страни.

Словакия, Естония, Литва, Латвия, в знак на подкрепа за Чехия, също обявиха руски дипломати за персона нон грата. Полша, България и Румъния също изгониха руски дипломати. Освен това Европейският парламент призова руснаци да бъдат експулсирани.

Президентът на Чехия с остра критика срещу Русия заради взривовете

Президентът на Чехия с остра критика срещу Русия заради взривовете

Милош Земан по принцип е отявлен русофил