Президентът на Чехия Милош Земан отправи рядка остра критика срещу Русия, оприличавайки на терористични атаки два смъртоносни взрива на чешка територия и сравнявайки заподозрените руски виновници с несръчни анимационни герои, информира "Франс прес".  

Миналата седмица чешките специални служби обявиха, че подозират, че двама руснаци са организирали през 2014 г. два взрива във военен склад в източната част на Чехия, при които загинаха двама души.

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Досега руснаците в Прага бяха значително повече от чешките дипломати в Москва…

Това накара Прага да изгони 18 руски дипломати, разглеждани като шпиони, докато в отговор Москва експулсира 20 служители на чешкото посолство, изпращайки двустранните отношения до най-ниската им точка от десетилетия.

Предполагаемите агенти на руската военна тайна служба ГРУ са същите, за които се подозира, че са отровили бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през 2018 г.

Чешката полиция уточни, че двамата руснаци са пътували до Чехия под фалшиви самоличности дни преди първия взрив.

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Това се случва след дипломатическия спор между двете страни

"Какво правеха на наша територия руснаците, Пат и Мат, за които също се подозира, че са отровили Скрипал", запита президентът Милош Земан в неделно телевизионно предаване за дебати, като поиска задълбочено разследване на взривовете.

"Нито една суверенна страна не може да позволи на двама агенти на чужда държава да предизвикат терористична атака на нейната територия", настоя той.

Популярните чешки герои от анимационни филми Пат и Мат са ентусиасти "направи си сам", чиито подвизи често завършват с бедствие.

Bellingcat имат нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

Bellingcat имат нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна"

Сравнението на Земан беше направено в контекста на информации, че експлозиите е трябвало да се случат извън склада и да имат за мишена оръжия, притежавани от българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и вероятно подготвени за износ за Украйна.

Обикновено проруски настроен, на лявоориентирания ветеран Земан му отне седмица, за да коментира обвиненията срещу Москва.

Експлозиите се случиха същата година, когато Русия предизвика напрежение със Запада, като анексира полуостров Крим от Украйна и избухна конфликт между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия иска "практическа помощ"

Чешкият премиер Андрей Бабиш, съюзник на Земан, също определи експлозиите като "непохватна" терористична атака.

Земан коментира и експулсиранията на дипломати, като подчерта, че не вижда причина, поради която "трябва да има 18 шпиони" в руското посолство.

Прага и Москва решиха да ограничат броя на дипломатите в съответните си посолства.

"Не харесвам разузнаването, те причиняват повече вреда, отколкото полза. Не разбирам защо руското посолство трябва да е пълно с шпиони, когато имаме нужда от експерти в икономическото, културното и друго сътрудничество". Като пример за щети чешкият президент припомни как ЦРУ информира американското правителство, че в Ирак има оръжия за масово унищожение и в крайна сметка нищо не е намерено, пише "Радио свободна Европа".

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Прага очаква подкрепа от съюзниците