Има доказателства за причините и мотивите за взривовете в Чехия през 2014 г. - те са свързани с отравянето на трима български граждани през 2015 г, сред които е Емилиян Гебрев. Това обяви пред БНР разследващият журналист от британската група Bellingcat Христо Грозев.

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна, така да унищожи потенциален инвентар и боеприпаси, които да могат да бъдат изнасяни за Украйна", уточни Грозев.

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Това се случва след дипломатическия спор между двете страни

Второто, до което са стигнали разследващите журналисти, е, че групата от 8 руснаци от специалните служби, които са идвали в България през 2015 г., шестима от тях със сигурност са следили Гебрев и са свързани с отравянето му, а за другите двама от групата няма данни да са свързани с отравянето.

"Остава въпросът с какви мотиви са били в България и дали не са свързани с взривовете тогава", отбеляза Христо Грозев, визирайки взривовете във ВМЗ-Сопот през март и април 2015 г.

Доказателствата по случая Bellingcat ще публикува в понеделник.

Припомняме, че Емилиян Гебрев беше отровен на 27 април 2015 г., а взривовете във военен склад в чешкото село Врбетице стават на 16 октомври 2014 г.

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

Много високо напрежение между двете страни