Чехия и Русия ще оставят в посолствата си в Прага и Москва по 7 дипломати. Това става ясно от съобщение на чешкото външно министерство.

В текста се посочва, че руската страна е ограничила количеството на руснаците, които може да бъдат наемани на работа в посолството на Чехия и в Чешкия дом в Москва. От министерството отбелязват, че тези служители са имало чисто служебни функции и не са били ангажирани непосредствено в изпълнението на дипломатическите и консулските функции.

Тъй като за Чехия тази мярка ще създаде значителни технически и административни трудности, Прага ще включи и това ограничение в преговорите за паритет на числеността на служителите в дипломатическите мисии в двете страни.

Паритетът означава в посолствата в Москва и в Прага да останат по 7 дипломати, 25 технически сътрудници и 19 административно-технически служители.

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Колкото е броят на чешките дипломати в посолството в Москва

За чешката страна това е проблем, тъй като в момента в посолството на Чехия и в Чешкия дом в Москва работят 110 руски граждани, а в руското посолство в Прага - около 20 граждани на Чехия.

Новият външен министър на Чехия Якуб Кулганек заяви, че до 31 май от Прага трябва да си тръгнат 63-ма служители на руското посолство (освен 18-те дипломати, които вече бяха екстрадирани след дипломатическия скандал). В посолството на Русия в Прага сега има 27 дипломати и 67 административно-технически сътрудници.

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

Чехия не може да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми