Чехия реши да съкрати състава на руското посолство в Прага до размера на състава на чешкото посолство в Москва. Това обяви на пресконференция министърът на външните работи на Чехия Якуб Кулганек, цитиран от РБК.

Той добави, че тази стъпка е предприета, след като Руската федерация не е отреагирала на искането на Чехия за връщането в Москва на 20 изгонени служители на нейното посолство. 

Кулганек подчерта, че Прага действа в съответствие с член 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. По думите му руските дипломати ще трябва да напуснат страната до края на май.

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

Чехия не може да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми

Чешкият премиер Андрей Бабиш, който също говори на пресконференцията, заяви, че президентът Милош Земан е бил информиран за това решение и той го е подкрепил. "Не говорим за ескалация, ние сме заинтересовани от коректни отношения", подчерта Бабиш.

Преди това Чехия реши да изгони 18 руски дипломати, които тя посочи като служители на руското военно разузнаване ГРУ и руското външно разузнаване (СВР).

Русия предприе ответни действия и обяви експулсирането на 20 чешки дипломати. Ръководителят на международния отдел на президентската администрация на Чехия Рудолф Йиндрак съобщи, че след това в чешкото посолство ще останат да работят само петима дипломати.

Русия бясна от недопустимия тон на Чехия, вика чешкия посланик

Русия бясна от недопустимия тон на Чехия, вика чешкия посланик

Държавата членка на ЕС отправи ултиматум към руснаците

По данни на чешкото външно министерство, в руското посолство в Прага работят 27 дипломати и 67 технически служители, а 5 дипломати и 19 технически служители работят в чешкото посолство в Москва.

По този начин от посолството на Руската федерация в Прага потенциално могат да бъдат изгонени 22-ма дипломати и 48 технически служители. По-рано днес Кулганек заяви, че за изравняване на размера на посолствата около 60 руснаци ще трябва да напуснат Прага.

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Утре до 12 часа те трябва да се върнат на работа в посолството в Москва

В края на миналата седмица чешките власти обвиниха руските специални служби в причастност към експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. В тази връзка Прага изгони 18 руски дипломати от страната, а в отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата.

Вчера Якуб Кулганек изиска от Русия да върне в Москва експулсираните чешки дипломати, заплашвайки в противен случай да намали числеността на персонала на руското посолство до аналогичния на чешкия, т. е. до петима дипломати.

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Това се случва след дипломатическия спор между двете страни