Петима дипломати ще останат в персонала на чешкото посолство в Москва, след като Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на републиката персона нон грата в неделя. Това каза пред журналисти ръководителят на международния отдел на президентската администрация на Чешката република Рудолф Йиндрак.

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Заради организирания от ГРУ взрив в оръжеен склад…

"Пет дипломати ще останат в посолството на Чехия в Руската федерация. Хората, които трябва да напуснат Русия, не са агенти на чешките специални служби. Те имат 24 часа да напуснат, а ние - 48 часа ", каза Йиндрак. Според него на практика всички служители на политическия отдел на чешкото посолство трябва да напуснат Русия.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който е и временен министър на външните работи на републиката, информира, че 16 чешки дипломати и четирима служители от техническия персонал на посолството на републиката са изгонени от Русия. Специален самолет на чешките ВВС ще бъде изпратен за тях. "Чешкият посланик Витезслав Пивонка остава в Москва", каза политикът.

Припомняме, че решението на Москва бе очаквано и идва като отговор на подобни мерки срещу руски дипломати. 

Русия обяви по-рано днес, че обвиненията на Чехия, че руски шпиони стоят зад експлозия в склад за муниции, са безпочвени и абсурдни. Москва се закани да отговори решително на решението на Прага да експулсира 18 руски дипломатически служители.

Москва: Чехия се опитва да се хареса на САЩ, ще ударим Прага здраво

Москва: Чехия се опитва да се хареса на САЩ, ще ударим Прага здраво

Обвиненията на чехите са нелепи

Чехия съобщи, че е информирала НАТО и ЕС, че руснаците са замесени в експлозията, при която загинаха двама души. Въпросът ще бъде разгледан на среща на външните министри на ЕС в понеделник.

Експулсирането и обвиненията на чехите предизвикаха най-големия спор между Чехия и Русия от падането на комунизма през 1989 г.

Министерството на външните работи на Русия излезе с позиция, че обвиненията на чехите са нелепи, след като преди Прага обвини собствениците на склада за експлозията. Москва ще отвърне здраво, закани се ведомството.

"Ще предприемем ответни мерки, за да принудим авторите на тази провокация да осъзнаят напълно отговорността си за унищожаването на основата на нормалните отношения между нашите държави. Това враждебно действие е продължение на поредицата от антируски действия, предприети от Чехия през последните години. Трудно е да не се вземе под внимание американската следа (тук)", отбеляза министерството и обвини Прага, че се опитва да се хареса на САЩ след наложените от Вашингтон санкции на Москва.

САЩ, Великобритания, Полша и НАТО изразиха пълна подкрепа за Чехия.

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април

Правителството на Чехия планира да открие обществена поръчка за милиарди евро за изграждане на АЕЦ. Службите поискаха руската Росатом да бъде изключена от търга заради риск за сигурността.