Великобритания обяви, че "напълно подкрепяме нашите чешки съюзници", след като Прага експулсира 18 руски дипломати, които са разкрити като шпиони на руските разузнавателни служби, заподозрени за организирането на експлозия през 2014 г., информира АФП.

Чешката полиция, разследвала експлозията, обяви, че издирват двама мъже с руски паспорти, които са използвани от заподозрените при опита за ликвидиране на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април

"Великобритания напълно подкрепя нашите чешки съюзници, които изобличиха докъде стигат руските разузнавателни служби в опитите си да провеждат опасни и зловредни операции в Европа", се казва в съобщение на британския външен министър Доминик Рааб.

"Това показва модел на поведение на Москва след атаката с новичок в Солсбъри. Ние сме решени и задължени да изправим отговорните за атаката в Солсбъри пред правосъдието и приветстваме действията на чешките власти", подчерта той.

Рааб призова Русия да се въздържа от тези действия, които нарушават основните международни норми.

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Заподозрени са Анатолий Чепига и Александър Мишкин…

В четвъртък Великобритания съобщи, че са привикали руския посланик в страната Андрей Келин, за да изразят тревогата си от зловредните действия на Москва.

Келин коментира пред Би Би Си днес, че не се е срещал с Рааб от повече от година.

Той също коментира, че Москва "анализира" предложението на Джо Байдън за среща с Владимир Путин.