Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, съобщават от Белия дом.

Държавните глави на Русия и САЩ обсъдиха стратегическата стабилност, контрола над оръжията, кибератаките по американски ведомства, изборната намеса, а също така и ситуацията в Украйна.

Това е първият разговор на президентите, откакто Байдън нарече Путин "убиец".

В съобщението на Белия дом се казва, че са обсъдили редица регионални и глобални проблеми, включително намерението на САЩ и Русия да потърсят диалог за стратегическа стабилност по отношение на контрола над оръжията и други проблеми в сферата на сигурността, изградени на основата на удължаването на Нов СТАРТ.

"Президентът ясно заяви, че САЩ ще действат решително в защита на националните си интереси в отговор на действията на Русия, такива като киберпроникванията и намесата на изборите. Президентът Байдън подчерта непоколебимия ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Президентът изрази нашето безпокойство от трупането на руски въоръжени сили в окупирания Крим и до границите с Украйна и призова Русия да намали напрежението. Президентът Байдън потвърждава целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия, които отговарят на интересите на САЩ", пише в съобщението.

Накрая Байдън предлага среща с Путин в трета страна, която да бъде организирана през следващите месеци за обсъждане на всички проблеми пред САЩ и Русия.

От Кремъл съобщават, че телефонният разговор е проведен по инициатива на американската страна.

Пояснява се, че е обсъдено текущото състояние на руско-американските отношения и актуални проблеми в международните отношения. Байдън и Путин са потвърдили участието си на среща на върха за климата, която ще се проведе онлайн на 22-23 април. По време на разговора двете страни са изразили готовност за продължаване на диалога по важни въпроси като обезпечаване световната сигурност, въпроси, които не засягат само интересите на Русия и САЩ, но и целия свят. Те са обсъдили стратегическата стабилност и контрола над въоръжението, иранската ядрена програма, ситуацията в Афганистан и борбата с климатичните промени.

Кремъл потвърждава, че президентът на САЩ е предложил да проведе среща с Путин.

По отношение на ситуацията в Украйна, Путин е изложил базиращи се на Минските споразумения подходи за политическо урегулиране.