Русия и САЩ се договориха да удължат Нов СТАРТ (Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) без каквито и да е било допълнителни условия, както предлага Москва. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

Рябков добави, че американците са приели условията им: договорът да се удължи с пет години без предварителни условия, без каквито и да е било допълнения.

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Москва желае удължаване на договора и чака да разгледа подробностите

Вчера новият президент на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха първи телефонен разговор. Те обсъдиха различни теми, включително и удължаването на последния останал ядрен договор между двете световни сили. Двамата постигнаха споразумение за удължаване на Нов СТАРТ преди изтичането му на 5 февруари.

След това Путин внесе законопроект в парламента за удължаване на договора с 5 г. Проектозаконът се появи на страницата на Държавната дума във вторник вечерта.

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Това е максималното удължаване, но Договорът е важен и за двете държави

"На 26 януари 2021 г. Русия и САЩ постигнаха споразумение за удължаване на договора", пише в обяснителната бележка към законопроекта. Отбелязва се, че двете страни са постигнали "принципно споразумение" за удължаване на договора с 5 г.

Днес Държавната дума гласува за удължаване на договора до 5 февруари 2026 г. 399 депутати гласуваха в подкрепа удължаването на договора. Нито един депутат не гласува против и въздържал се.

Малко по-късно и Съветът на федерацията ратифицира споразумението.

По-рано комисиите по международни въпроси и отбрана към Държавната дума подкрепиха ратифициране на споразумението за удължаване на договора с 5 г. Документът също е одобрен и от съответните комисии в Съвета на федерацията.

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия и руският президент подкрепят запазване на това споразумение

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти, което вече е сторено от двете държави.

Преговорите за удължаването му бяха в застой заради искането на президента на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който сключи Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Рейгън, призова Русия и САЩ да удължат Нов СТАРТ и двете държави да работят заедно за допълнително намаляване на запасите от ядрени оръжия.