Американските власти искат да удължат договора Нов СТАРТ с пет години, което е максималното възможно удължаване.

Това потвърди  прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на брифинг в четвъртък, цитирана от ТАСС.

"Мога да потвърдя, че Съединените щати възнамеряват да търсят петгодишно удължаване на Новия СНВ, тъй като договорът позволява, отбеляза тя. Президентът отдавна е заявил, че новият договор за СНВ е в интерес на националната сигурност на Съединените щати."

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия и руският президент подкрепят запазване на това споразумение

По-рано The Washington Post разкри, че новата администрация на Джо Байдън планира да удължи единствения оставащ договор, който ограничава ядрените сили на двете страни с пет години.

Съединените щати вярват, че договорът е особено важен, като се има предвид сегашното ниво отношения между Вашингтон и Москва, заяви прес секретарят на Белия дом Джен Псаки. "Това удължаване има още по-голям смисъл, когато отношенията с Русия са толкова противоречиви, колкото в момента", каза тя.

Пентагонът реагира положително на новината.

Решението отговаря на интересите на САЩ и дава време за договаряне на нови споразумения, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби в четвъртък.

"Удължаването на ограниченията на договора върху запасите от стратегически ядрени оръжия до 2026 г. дава време на нашите две държави да проучат контрола над оръжията, което може допълнително да намалят рисковете за американците", добави той.

В същото време говорителят посочи, че Пентагонът все още ще бъде съсредоточен върху предизвикателствата пред САЩ, които поставя Русия според Вашингтон.

"Ние следим внимателно предизвикателствата, които Русия поставя и ангажирани да защитават нацията срещу нейните безразсъдни и противоречиви действия", заключи Кърби.

Припомняме, че Кремъл вече обяви, че остава ангажиран за удължаване на договора Нов СТАРТ със САЩ за ограничаване на ядрените оръжия и ще приветства усилията, обещани от администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън за постигане на споразумение.

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари

Потенциален неуспех може да доведе до нова въоръжена надпревара и напрежение между Москва и Вашингтон.

Договорът изтича около две седмици след началото на първия мандат на Байдън.

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Двете държави ще се опитат да удължат договора преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно недоверие, след като в края на миналата година американски конгресмени и сенатори обвиниха Кремъл, че стои зад мащабна кибератака по правителствените институции на САЩ.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой заради искането на президента на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.