Първият президент на СССР Михаил Горбачов е уверен, че Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ, неофициалното име на СТАРТ-3) трябва да бъде продължен.

"Необходимо е да се удължи договорът СТАРТ-3, това е реално, особено след като Байдън се застъпи за това по време на предизборната кампания", коментира Горбачов в интервю за ТАСС.

Той отбеляза, че са разговаряли с Байдън за необходимостта от ядрено разоръжаване по време на среща в Белия дом през 2009 г.

Русия и САЩ подписаха Нов СТАРТ през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си нападателни въоръжения по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и след това, общият им брой не надвишава 700 разгърнати МБР, подводни балистични ракети (БРПЛ) и тежки бомбардировачи (ТБ), 1,550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, БРПЛ и ТБ.

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари

"След две или три години е възможно да се договори по-амбициозен договор. Появиха се нови видове оръжия, тече висококачествена надпревара във въоръжаването", заяви Горбачов.

Той подчертава, че работата по нов документ трябва да започне след удължаването на договора Нов СТАРТ, който се очаква да бъде валиден до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен за не повече от пет години по взаимно съгласие на страните.

"Случилото се (във Вашингтон) наистина представлява заплаха за демокрацията и стабилността на американската държава. Но американците са тези, които трябва да разберат причините, последиците, да направят заключения".

В същото време той изрази увереност, че ще има сериозна дискусия в американското общество по този въпрос.

Русия и САЩ трябва систематично да обсъждат регионалните проблеми. Съществуващите противоречия трябва да бъдат разрешени с дипломатически методи.

"Сега трябва да поставим обсъждането на регионалните проблеми на постоянна, систематична основа. Мисля, че би било възможно да се договорим за определени правила на играта и след това да видим дали те се спазват", обяснява Горбачов.

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

"За да спасим себе си и нашата планета"