Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари да удължат ключов договор за ограничаване на ядрените си арсенали. Нов СТАРТ е последният ядрен договор между бившите врагове по време на Студената война, информира АФП.

Договорът изтича около две седмици след началото на първия мандат на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

НАТО приветства диалога за Нов СТАРТ

НАТО приветства диалога за Нов СТАРТ

Но обвини Русия, че подкопава договори с нови оръжия

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Двете държави ще се опитат да удължат договора преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно недоверие, след като в края на миналата година американски конгресмени и сенатори обвиниха Кремъл, че стои зад мащабна кибератака по правителствените институции на САЩ.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ

Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ

Договорът остава единствената валидна руско-американска сделка за намаляване на оръжия

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой заради искането на президента на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

Русия: САЩ очевидно не искат да удължават Нов СТАРТ

Русия: САЩ очевидно не искат да удължават Нов СТАРТ

Възприемат договора за "неудобен" и дори "неприемлив"

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който сключи Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Рейгън, призова Русия и САЩ да удължат Нов СТАРТ и двете държави да работят заедно за допълнително намаляване на запасите от ядрени оръжия.

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Двете страни изглежда доближиха позициите си тази седмица

През последните месеци Вашингтон и Москва отправиха серия от неуспешни предложения за удължаване на договора.

Руският лидер Владимир Путин предложи да бъде удължен с една година без предварителни условия, за да се открие възможност за задълбочени преговори. САЩ отхвърлиха предложението и излязоха с няколко условия за удължаването на договора.

Когато Джо Байдън встъпи в длъжност следващата седмица, той ще има 16 дни преди да изтече договорът на фона на предупреждението на демократа, че ще заеме твърда позиция към Москва.

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

Ние приветстваме готовността на Руската Федерация за постигане на напредък по въпроса

Залозите за постигане на споразумение са високи, коментира Елена Черненко, редактор на руския вестник "Комерсант", който следи отблизо преговорите между двете държави.

"Договорът намалява шансовете едната страна погрешно да разтълкува намеренията и плановете на другата, което ние видяхме да се случва няколко пъти, довело до опасни моменти по време на Студената война", отбеляза тя пред световната осведомителна агенция.

Всяко споразумение вероятно също ще определи приоритетните разходи и на двете правителства, каза руският политически колумнист Владимир Фролов.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване

Според него удължаването на Нов СТАРТ може да установи в Москва и Вашингтон дали "повече пари от необходимото трябва да бъдат похарчени за ядрени играчки вместо за здравеопазване".

Байдън има желание да отбележи голяма дипломатическа победа още в началото на управлението си, но той също е под натиск да изпълни предизборното си обещание САЩ да бъдат твърди с Русия.

Фролов коментира още, че Русия иска да удължи договора с пет години без никакви предварителни условия. По думите му Москва подкрепя удължаването му, защото ще позволи на Русия да модернизира ядрените си сили, без да се налага да влиза във въоръжена надпревара.

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин се похвали, че Русия притежава нови оръжия

Фролов добави, че Русия е малко вероятно да саботира преговорите само за да направи така, че Байдън да изглежда слаб в началото на мандата си. Според него Кремъл "не го е грижа за победите на Байдън".

За Путин удължаването на договора е лесно решение, коментира експертът.