Настоящата администрация на САЩ реши да не удължава договора Нов СТАРТ, заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той също така отбеляза, че американската страна явно смята руското предложение за удължаване на сделката за "неудобно" и дори "неприемливо", съобщава "Спутник".

Изявлението идва седмица след като външният министър Сергей Лавров изрази загрижеността си, че нито президентът Тръмп, нито Джо Байдън ще направят някакво съществено предложение на Русия по стратегическата сделка, въпреки че удължаването е от полза за всички.

Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., остава единствената валидна руско-американска сделка за намаляване на оръжия. Договорът изтича през февруари 2021 г., но Вашингтон все още не е обявил официално решение за удължаването му.

Москва първоначално настоява за петгодишно удължаване, като САЩ се застъпва за отказ от Нов СТАРТ и сключване на нов вид сделка, но след това предложи удължаване на настоящия договор за една година при определени условия.

Лавров очаква външната политика на Байдън да бъде подобна като на Обама

Лавров очаква външната политика на Байдън да бъде подобна като на Обама

Той поиска удължаване на Нов СТАРТ без предварителни условия