НАТО приветства диалога между Русия и Съединените щати за продължаването на новия договор за ограничаване на стратегическитве ядрени оръжия (Нов СТАРТ).

Това заяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след видеоконференция между външните министри на Алианса, цитиран от ТАСС.

"Приветстваме диалога между САЩ и Русия, за да намерим път напред, защото не бива да се окажем в ситуация, в която няма споразумение, регулиращо броя на ядрените бойни глави", каза той и добави, че НАТО подкрепя идеята за по-всеобхватен режим за контрол на оръжията.

В същото време той не пропусна шанса за пореден път да обвини Русия, че нарушава и подкопава договорите и разполага с нови оръжия.

САЩ настояват за подписване на нов многостранен договор, включващ Китай, който да замени новия СНВ.

Вашингтон обаче пренебрегна инициативата на Русия за безусловно удължаване на договора, докато не бъде договорено нов.

Припомняме, че през ноември Русия обяви, че САЩ очевидно не искат договорът да бъде удължен.

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин се похвали, че Русия притежава нови оръжия

Настоящата администрация на САЩ реши да не удължава договора Нов СТАРТ, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той също така отбеляза, че американската страна явно смята руското предложение за удължаване на сделката за "неудобно" и дори "неприемливо".

Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., остава единствената валидна руско-американска сделка за намаляване на оръжия. Договорът изтича през февруари 2021 г., но Вашингтон все още не е обявил официално решение за удължаването му.

Москва първоначално настоява за петгодишно удължаване, като САЩ се застъпва за отказ от Нов СТАРТ и сключване на нов вид сделка, но след това предложи удължаване на настоящия договор за една година при определени условия.

Защитниците на контрола над оръжията настояха в обща позиция новоизбрания американски президент Джо Байдън да удължи договора.

След като встъпи в длъжност на 20 януари, Байдън е изправен незабавно пред решението дали да удължи новия пакт за СНВ 2010, който иначе изтича 16 дни по-късно.

Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ

Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ

Договорът остава единствената валидна руско-американска сделка за намаляване на оръжия

Байдън принципно подкрепя удължаването, но не е ясно за какъв срок.