Защитниците на контрола над оръжията настояха в обща позиция новоизбрания американски президент Джо Байдън да удължи последния американо-руски договор за ограничаване на разгърнатите стратегически ядрени оръжия (Нов СТАРТ), предаде "Ройтетс".

Спори се обаче за какъв период трябва да направи това. Според някои е най-добре да бъде удължен за пет години, но някои експерти твърдят, че по-кратък период е по-добър вариант, за да се запази лостът над Москва.

След като встъпи в длъжност на 20 януари, Байдън е изправен незабавно пред решението дали да удължи новия пакт за СНВ 2010, който иначе изтича 16 дни по-късно.

Байдън принципно подкрепя удължаването, но не е ясно за какъв срок.

Преходният екип на Байдън не е дал коментар на писмото от Асоциацията за контрол на оръжията, Сиера клуб, Съветът за живот и Обединената методистка църква.

Русия: САЩ очевидно не искат да удължават Нов СТАРТ

Русия: САЩ очевидно не искат да удължават Нов СТАРТ

Възприемат договора за "неудобен" и дори "неприемлив"

Припомняме, че през ноември Русия обяви, че САЩ очевидно не искат договорът да бъде удължен.

Настоящата администрация на САЩ реши да не удължава договора Нов СТАРТ, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той също така отбеляза, че американската страна явно смята руското предложение за удължаване на сделката за "неудобно" и дори "неприемливо".

Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., остава единствената валидна руско-американска сделка за намаляване на оръжия. Договорът изтича през февруари 2021 г., но Вашингтон все още не е обявил официално решение за удължаването му.

Москва първоначално настоява за петгодишно удължаване, като САЩ се застъпва за отказ от Нов СТАРТ и сключване на нов вид сделка, но след това предложи удължаване на настоящия договор за една година при определени условия.