Кремъл обяви, че остава ангажиран за удължаване на договора Нов СТАРТ със САЩ за ограничаване на ядрените оръжия и ще приветства усилията, обещани от администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън за постигане на споразумение, информира "Ройтерс".

"Русия и руският президент подкрепят запазване на това споразумение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Ако нашите американски колеги действително демонстрират политическа воля за запазване на този пакт с удължаването му, това само може да бъде приветствано", добави той.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Антъни Блинкен, номинираният от Джо Байдън за държавен секретар на САЩ, заяви, че новата администрация ще търси удължаване на договора и ще реши за какъв период да бъде удължен. Миналата година руският лидер Владимир Путин призова за удължаване на последния голям договор между двете държави с една година без условия.

Потенциален неуспех може да доведе до нова въоръжена надпревара и напрежение между Москва и Вашингтон.

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари

По-рано стана ясно, че Михаил Горбачов е обсъдил с Байдън ядрените оръжия.

Договорът изтича около две седмици след началото на първия мандат на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Двете държави ще се опитат да удължат договора преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно недоверие, след като в края на миналата година американски конгресмени и сенатори обвиниха Кремъл, че стои зад мащабна кибератака по правителствените институции на САЩ.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой заради искането на президента на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който сключи Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Рейгън, призова Русия и САЩ да удължат Нов СТАРТ и двете държави да работят заедно за допълнително намаляване на запасите от ядрени оръжия.