Кремъл приветства предложението на президента на САЩ Джо Байдън за удължаване на последния договор за контрол на ядрените оръжия между двете държави, който изтича след по-малко от две седмици, информира АП.

Дмитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин, коментира, че Москва желае удължаване на договора и чака да разгледа подробностите в американското предложение.

Вчера Белият дом обяви, че Байдън предлага на Русия Нов СТАРТ да бъде удължен с пет години.

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Това е максималното удължаване, но Договорът е важен и за двете държави

"Ние само можем да приветстваме политическата воля за удължаване на документа. Но всичко ще зависи от подробностите в предложението", обясни Песков.

Русия отдавна предлага да се удължи пактът без предварителни условия и промени.

"Предложени са някои условия за удължаването му и някои от тях са абсолютно недопустими за нас, нека първо видим какво предлагат САЩ", продължи говорителят.

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия и руският президент подкрепят запазване на това споразумение

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Двете държави ще се опитат да удължат договора преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно недоверие, след като в края на миналата година американски конгресмени и сенатори обвиниха Кремъл, че стои зад мащабна кибератака по правителствените институции на САЩ.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой заради искането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който сключи Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Рейгън, призова Русия и САЩ да удължат Нов СТАРТ и двете държави да работят заедно за допълнително намаляване на запасите от ядрени оръжия.